NEVEN VIDAKOVIĆ

BLOG

Ovo je osobna analiza. Autor upravlja vlastitim portfeljem koji koristi derivate i financijski polugu. Ovi članci predstavljaju osvrt na trenutno stanje na tržištu i ne predstavljaju investicijski savjet. Investiranje u financijske instrumente nosi rizike s kojima investitori trebaju biti upoznati.


Odmak od dionica

1. ožujka 2021.

 

Tržište obveznice je napokon reagiralo, zajedno sa tržištem dionica. Dogodio se očekivani rast kamatnih stopa. Iako sam u prošloj analizi ostao iznenađen činjenicom da podatci ne pokazuju inflaciju ponovo se pokazalo da ekonomski podatci i tržište nisu nužno povezani. Događaji prošloga tjedan pokazuju da tržište jasno funkcionira kao da je pojava inflacije gotova stvar.
Posebno je važno da se napokon dogodio pad talijanskih obveznica. Nakon inicijalnoga ohrabrenja koji je pružio Draghi sada je postalo jasno da jedan čovjek ne može promijeniti ekonomsku realnost. Pad se također dogodio i u njemačkim obveznicama.

Više

 


Traži se trend, a ne raspon

15. veljače 2021.

 

Iako su tržišta jasno potvrdila inflatornu hipotezu, ona se nije odrazila u podatcima koji su izašli prošli tjedan. Štoviše inflacija je bila ispod očekivanja. To može značiti dvije stvari: proizvođači pristaju na smanjenje marže i zbog pada agregatne potražnje ne dižu cijene ili nema inflacije. Upravo zato moram promijeniti svoj način investiranja.
Iako sam imao odličnu zaradu na svojim hipotezama ne treba zanemariti mogućnost da mi se jednostavno posrećilo. Indeksi u SAD-u nakon pada od prije dva tjedan su se oporavili i naglo narasli. Bio je to veliki val i ja sam većinu toga vala bio na krivoj strani.
Žitarice su stale. Val je završio. Izašao sam ih pozicija. Nafta je probila prema gore.

Više

 


Inflatorna hipoteza potvrđena

1. veljače 2021.

 

Tržište je izrazito nestabilno. Srijeda i petak (27. i 29. siječnja) su pokazala za su dionice spremne za ozbiljnu korekciju. Pitanje je samo da li će do nje doći. Pravi primjer su upravo ta dva dana kada je za vrijeme značajnoga pada S&P cijena obveznica ostala nepromijenjena. Znači da je inflatorna hipoteza bila testirana i potvrdila se točnom. Analiza od prošloga puta je bila korisna. Banke su imale odlične rezultate. Nije mi se svidjelo kako nakon tako dobrih rezultata cijene dionice su pale. Banke obično udare ton kako će ostatak objava rezultata proći. Kretanje cijena banka se doista pokazalo jako indikativno. Apple i Facebook također su imali odlične rezultate, ali cijene dionica to nisu pratile. To je jasan indikator vrha. Odnosno došlo je do realizacije „buy the rumor sell the fact“. To ne znači da će doći do korekcije ili značajnoga pada na tržištu.

Više

 


Trenutno imamo jasan početak trenda

4. siječnja 2021.

 

Cijene dobara su značajno narasle. Soja je skočila 200 bodova u samo nekoliko dana. Isto je i sa kukuruzom i pšenicom. Nafta je oko 48$ i pitanje je kada će i ona slijediti put ostalih dobara. Dionička tržišta su zbog kraja godine značajno narasla, ali rast od zadnjih 10 dana treba gledati u širem kontekstu. Centralne banke, posebno FED su napravile previše pre brzo. FED je za 7 tjedana povećao količinu novca kao što je napravio za 7 godina. Pri tome FED nastavlja kupovati obveznice bez obzira na to što je jedina svrha kupovine državnih obveznica financiranje duga, što cijene nekretnina rastu ponovo nikoga ne zanima.

Više

 


Veliki optimizam je uvijek znak nade, a ne realnosti

21. prosinca 2020.

 

Tržišta miruju. To je uvijek opasno stanje. Studeni je imao najveći priljev novca u fondove u povijesti, ali ako se pažljivo pogleda kretanje dionica u studenom u prosincu vidi se nagli skok nakon vijesti o cjepivu i onda mirovanje ili blagi rast. Logika kaže da ako je jako puno novca ušlo u fondove tržite treba rasti. Znači da netko (puno pametniji od mene) izlazi iz pozicija. U ovakvim trenutcima uvijek mi je korisno pogledati sastavnice indeksa po sektorima kako bih vidio koji sektor raste koji pada. To je uvijek dobar indikator što se događa. Uvijek sam skeptičan kada se počne tražiti opravdanje za neprirodne procese.

Više

 


Poslovni ciklus će se okrenuti?

1. prosinca 2020.

 

Nakon nekoliko čudnih mjeseci stanje na tržištu je postalo interesantno. Prvo je kolovoz bio blažen: svaki dan malo gore. Onda je u rujnu bila korekcija. Listopad je donio stabilizaciju i jasno dno. Studeni je početkom mjeseca dio rast nakon izbora u SAD-u i onda najavu cjepiva. Nakon stoga tržišta su se umrtvila. Jedini izuzetak je CAC 40 i Nikkei koji su jednostavno torpedirani prema gore. SAD i ostatak EU stoje. Dugoročnije gledano svaki makro ekonomist bi ispričao sljedeću analizu:trenutno se nalazimo na dnu recesije. Poslovni ciklus će se okrenuti. Fiskalna i monetarna politika imaju jasno definirane mjere koje primjenjuju i u 2021 se očekuje ekonomski oporavak.

Više